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U.S. Department

of Transportation DEC 28 206
Pipeline and

Hazardous Materials Safety

Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. Ronald Sutherland Ref. No.: 06-0279
Wisconsin Propane Council

2308 Jubilee Drive

Green Bay, WI 54311

Dear Mr. Sutherland:

This is in response to your December 20, 2006 letter regarding labeling and placarding
requirements for bulk packagings under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). Specifically, you ask a series of questions regarding transportation
of a liquefied petroleum gas (LPG) storage container that is constructed to the American
Society of Mechanical Engineers (ASME) Code and is for permanent installation on
consumer premises. You state that the tanks generally have a capacity of 500 or 1,000
gallons and satisfy the conditions of § 173.315(j) for LPG storage containers. You
include pictures of these bulk propane storage containers loaded on tank setting trailers
and flat bed trucks. Your questions are summarized and answered as follows:

Q1: Does an LPG bulk storage container meet the definition of “portable tank™ as defined
in § 171.8 or “other bulk packaging” as referenced in §§ 172.331 and 172.514%

Al: An LPG bulk storage container that meets the conditions of § 173.315(j) and is built
in compliance with section VIII of the ASME Code is not considered a portabl: tank as
defined in § 171.8. A bulk storage container meeting the conditions set forth in

§ 173.315(j) is considered a non-specification bulk packaging, or “other bulk packaging”
for hazard communication requirements of Part 172.

Q2: Is an LPG bulk storage container subject to labeling requirements for a bulk
packaging, other than a cargo tank, portable tank, or tank car, with volumetric capacity of
less than 18m”® (640 cubic feet) as specified in § 172.400(a)(2); or, is it subject w0 the
labeling requirements for portable tanks specified in § 172.400(a)(3)?

A2: The LPG bulk storage container is subject to the labeling requirements for bulk
packagings specified in § 172.400(a)(2). See Al.

Q3: Is an LPG bulk s:orage container required to be labeled if the tank setting trailer is
placarded in accordance with Subpart F of Part 172?

A3: Yes. A bulk packaging, other than a cargo tank, portable tank, or tank car, with a
volumetric capacity of less than 18m” (640 cubic feet) is required to be labeled in
172.3/5;)
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accordance with § 172.400(a)(2) unless the packaging itself is placarded in accordance
with Subpart F of Fart 172.

Q4: Is an LPG bulk storage container eligible for the placarding exception in
§ 172.514(c)(1) applicable to portable tanks; or, is it eligible for the exception in
§ 172.514(c)(3) for a bulk packaging, other than a portable tank, cargo tank, cr tank car?

A4: The LPG bulk storage container is eligible for the exception in § 172.514(c)(3) for a
bulk packaging, other than a portable tank, cargo tank, or tank car. See Al.

Q5: Are the labeling and placarding requirements different for a 500 gallon LPG bulk
storage container than a 1,000 gallon LPG bulk storage container?

A5: No. Provided the volumetric capacity of each LPG bulk storage container is below
18m*(640 cubic feet).

Q6: Is the LPG bulk storage container required to be placarded if it is loaded cn a tank
setting trailer or flat bed truck that is placarded?

A6: The LPG bulk storage container must be placarded, unless it is labeled on two
opposing sides in accordance with § 172.400(a)(2). Placards displayed on a tank setting
trailer or flat bed truck do not preclude the requirement to label or placard the bulk

packaging.

Q7: Is it permissible to display placards and identification numbers when transporting an
empty LPG bulk storage container?

A7: The HMR prohibit the display of labels, placards or identification numbers on a bulk
packaging or transport vehicle unless the bulk packaging or transport vehicle contains a
material that meets the definition of a hazardous material under the HMR. However, a
packaging or transport vehicle that contains a residue of a hazardous material must
display the appropriate labels, placards, and identification numbers unless otherwise

excepted under § 173.29.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Smez(y,
or

JohnLK Gale
Chlef Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Ronald Sutherland [wiperc@yahoo.com] Aﬂ b‘( @V / //{gg'(k‘/// @

Sent:  Wednesday, December 20, 2006 2:10 PM 0 _ 0 2 7 ‘n7
To: Gale, John <PHMSA> /
Subject: Letter -Reference #06-0223

John Gale,

This is in regards to the letter dated November 15, 2006 reference #06-0223 to a Mr. Michael Ritchie at
the Minnesota Department of Transportation in reference to placarding ASME Storagz Tanks. Could
you please send me a letter with the same information in Mr. Ritchies letter?

Thank you,
Ronald Sutherland

Ronald Sutherland- Executive Director
Wisconsin Propane Council

2308 Jubilee Dr.

Green Bay, WI 54311

800-862-0630

Fax-920-965-0672

Email-wiperc @yahoo.com
WWW.Wiperc.com
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